וועדות רפואיות

עורך דין ירון שוקר מתמחה בתביעה ניידות.

הגשת תביעה לקבלת מענק או קצבה צריך להיבדק ע"י ועדה רפואית בהתאם לתחום הליקוי ממנו הוא סובל. הוועדה מורכבת מרופא או מספר רופאים, בהתאם לליקויים, וממזכיר/ה שתפקידו/ה לרשום פרוטוקול. החלטת הוועדה מתבססת על שלושה פרמטרים: מסמכים רפואיים, טענות הנפגע ועורך הדין ובדיקה רפואית הנמשכת מספר דקות. 

ניתן לחלק את הוועדות לשלוש דרגים:

דרג א' – זוהי הוועדה הראשונה ובה צריך לפרט את כל הליקויים. הוועדה קובעת נכות זמנית, נכות צמיתה או שלא נותרה נכות.

דרג ב' – זוהי ועדה שהתכנסת לאחר שהועדה מדרג א' קבעה נכות זמנית. הוועדה קובעת נכות זמנית או צמיתה או שלא נותרה נכות. בדרך כלל ועדה זו הינה הוועדה האחרונה והיא קובעת נכות על סמך הקביעה של הועדה מדרג א'.

דרג' ג' או ועדת ערר – זוהי ועדה שתפקידה לבחון טענות של הנפגע או של המוסד לביטוח הלאומי בקשר לקביעת הדרגים הקודמים. בוועדה זו עולים בדרך כלל טיעונים לגבי גובה נכות או אי קביעת נכות, לרבות התייחסות למצב קודם.
ועדה זו מורכבת משלושה רופאים וממזכיר/ה ומשמשת כוועדת ערר על הדרגים הקודמים. לוועדה זו סמכות מלאה בכל הקשר לקביעת נכות או ביטולה.

חשיבות הייצוג בוועדות רפואיות

הוועדות הרפואיות הינן ועדות שנמשכות בממוצע כ 5-7 דקות בלבד כולל עיון במסמכים, שמיעת הלקוח ובדיקה. במירב המקרים הלקוח נמצא בלחץ בשל הידיעה שהוא "נבדק/נבחן" ע"י הוועדה לכן הלקוח מוסיף דברים או מתנהל בוועדה בניגוד "אינדיקציות הבחינה" של הוועדה.

תביעה מול המוסד לביטוח לאומי מצריכה ידע וניסיון בהופעות בוועדות רפואיות ובוועדות ערר, לרבות הכרת המומחים של הביטוח הלאומי ואף לעיתים מומלץ לצרף בדיקה אצל מומחה מטעם המשרד על מנת להגדיל את סיכוי התביעה ושיעור גובה הנכות.

עורך דין לביטוח לאומי ידריך את הלקוח לפני הוועדה בדגש על "אינדיקציות הבחינה" עליהם מסתמכים רופאי הוועדה וכן יביא לידי ביטוי את מירב הליקויים בצורה הנכונה והמשכנעת ביותר על מנת שהוועדה תיקבע נכות ואשר תזכה את הלקוח בפיצוי.